Ordinul de Plata Multiplu Electronic (OPME) pentru operatori economici și alte entități


Începând cu data de 21 aprilie 2020, Ordinul de plată multiplu electronic (OPME), utilizat pentru plățile din Trezoreria Statului, poate fi folosit și de operatorii economici. 


Ordinul MFP nr. 1819/2020 a modificat Normele metodologice aprobate prin Ordinul Ministrului Finanțelor Publice nr. 246/2005 privind utilizarea și completarea Ordinului de Plată pentru Trezoreria Statului (OPT) și a Ordinului de Plată Multiplu Electronic (OPME), astfel încât OPME poate fi folosit atât de către instituțiile publice, cât și de operatorii economici și alte entități decât instituțiile publice pentru efectuarea de plăți din conturile deschise la Trezoreria Statului începând cu data de 21.04.2020.


Cum funcționează și care sunt pașii?


 1. Descarcați formularul 1129 OPME de pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice. Pentru a descărca formularul dați click aici!
 2. Completați formularul OPME, astfel:

Ordin de Plata Multiplu Electronic OPME

 • Bifați ”Alte entități”.
 • Numărul documentului trebuie să fie format din 10 caractere. Dacă numărul dv. este, de exemplu, 32, scrieți nr. 0000000032.
 • Completați Data și datele companiei (Denumire, CIF, adresă)
 • Completați nr. ordinului de plată (documentul poate conține mai multe ordine de plată, deci aici veți da numerele pentru fiecare ordin de plată în parte).
 • Completați IBAN plătitor, denumirea și IBAN-ul beneficiarului. Denumirea Trezoreriei și Banca/Trezoreria beneficiarului se vor completa automat. ATENȚIE! Nu completați cu diacritice sau cu semne speciale (punct, virgulă, liniuță etc.)
 • Completați suma și obiectul plății, precum și nr. evidența plății (dacă este cazul).
 • Rubricile ”Cod program”, ”Cod angajament” și ”Indicator angajament” nu se completează de către operatorii economici.
 • După fiecare ordin de plată completat apăsați pe butonul ”Adaugă OP”. Deasupra formularului OP, sub datele de identificare, vor apărea într-un tabel toate OP-urile, iar în caseta ”Total Document” se va calcula automat și se va afișa totalul tuturor OP-urilor introduse.
 • După ce ați introdus toate ordinele de plată, apăsați butonul ”Validare și generare xml”.
 • Semnați electronic documentul numai în caseta ”Semnătura 1”. Semnătura 2 nu se utilizează.

Inregistrare Persoane Juridice in Spatiul Privat Virtual

3. Persoana împuternicită / persoanele împuternicite să semneze OPME sau reprezentantul legal al operatorului economic trebuie să fie înrolată în Spațiul Privat Virtual (SPV) și să corespundă cu persoana împuternicită să semneze ordine de plată la Trezoreria Statului, aprobată în fișa specimenelor de semnături depusă la unitatea de Trezorerie prin care operatorul economic își desfășoară activitatea. Verificarea corespondenței dintre CNP-ul persoanei care semnează electronic OPME și al celei din fișa aprobată din fișa specimenelor de semnături se face automat.

4. Persoana juridică trebuie înrolată în Spațiul Privat Virtual (SPV). Dacă nu ați înrolat persoana juridică în Spațiul Privat Virtual, o puteți face pe site-ul ANAF. Pentru a accesa această pagină, dați click aici.

Inregistrare Persoana Juridica in Spatiul Privat Virtual

5. Pregătiți o arhivă .zip, care nu trebuie să depășească 5 MB, cu următoarele documente:

 • cartea de identitate a persoanei împuternicite/reprezentantului legal (care deține dreptul de semnătură)
 • documentul care atestă calitatea de reprezentant legal/împuternicit al persoanei respective

6. Dați click pe ”Persoană juridică”, apoi completați toate datele din ecranul următor. Atenție! Adresa de e-mail trebuie să corespundă cu cea din documentul de Confirmare primit de la firma care a emis Certificatul de Semnătură Digitală.

7. Alegeți fișierele corespunzătoare: Documentul de confirmare și Arhiva .zip cu documentele de mai sus.

8. Completați codul de validare care vă apare în imagine și apăsați ”Continuă”.

9. Dacă totul este în regulă, veți primi un mesaj cu datele transmise și trebuie să așteptați să primiți pe e-mail confirmarea înregistrării.

10. După primirea confirmării înregistrării, veți putea transmite OPME pe site-ul www.e-guvernare.ro, la secțiunea Depunere declarații.